“Laten we elkaar ontmoeten”

Nieuws
dinsdag 23 maart 2021

Maak kennis met de nieuwe voorzitter van ZijActief Limburg: Ans Christophe.

Sinds kort is Ans Christophe provinciaal voorzitter van ZijActief Limburg. Tijdens de ALV op 11 maart werd zij beëdigd. Alhoewel Ans een echte doener is, spreken we haar over haar dromen, doelen én gevoel bij ZijActief Limburg. “Ik vind het heel belangrijk dat ik voor onze leden geen ‘verre mens’ ben”, vertelt Ans. “Elkaar ontmoeten en de verbinding opzoeken vind ik belangrijk.”

Hoe voelt het om aan de slag te zijn voor ZijActief Limburg?

“Heel fijn! Sinds februari ben ik met pensioen. Ik wist dat ik na het bereiken van deze mijlpaal bezig wilde blijven. Ik heb altijd gewerkt. Ik kom uit het tijdperk van de dolle mina’s, het opkomend feminisme en de flowerpower. Daarom ben ik op latere leeftijd alsnog gaan studeren. Aan mijn eigen ontwikkeling en werk heb ik veel plezier beleefd. Ik ben erg nieuwsgierig en gun mezelf de gelegenheid om dingen uit te proberen. Dat lukte niet altijd hoor, maar dat is niet erg. Hoe vaker je iets probeert, hoe succesvoller je wordt.”

Hoe uit die nieuwsgierigheid zich?

“Ik houd ervan om onder de mensen te zijn en de wereld te ontdekken. Ik sta open voor nieuwe dingen en houd van uitproberen en doorpakken. Mijn interesses lopen dan ook vrij ver uiteen: van positieve gezondheid en het klimaat tot meer praktische zaken zoals wandelen, tuinieren en handwerken. Ik vind het belangrijk om gelukkig te zijn en wil gezond honderd worden. En alhoewel mannen in blauwe pakken de boventoon voeren in de randstad, leveren óók vrouwen een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Vrouwen hebben power!”

Hoe kwam je bij ZijActief terecht?

“Ik kende ZijActief Limburg doordat we samengewerkt hebben in het kader van positieve gezondheid. Ik volgde ZijActief Limburg op Instagram en via dit platform kreeg ik afgelopen zomer een berichtje. Met de wandelschoenen nog aan, we waren in Frankrijk op vakantie, was mijn interesse gewekt om in een nieuw avontuur te stappen. Nu ik met pensioen ben, kan ik jullie de tijd bieden die jullie verdienen.”

Nu leer je de vereniging van binnenuit kennen, hoe is dat?

“Ik ben echt in een warm bad terecht gekomen. De afgelopen maanden heeft Truus Geraeds me meegenomen in alle ins and outs van de vereniging. Deze overgangsperiode is voor mij zeer waardevol geweest. Daar ben ik Truus heel dankbaar voor. En er zijn zoveel mooie thema’s die we als vrouwen kunnen oppakken. Denk aan fysieke en mentale gezondheid van jezelf en je omgeving, vitaal ouder worden, het klimaat.

Onderdeel zijn van een vereniging betekent ook dat we kunnen werken aan solidariteit. De samenleving wordt steeds individualistischer. Er is minder ruimte voor het collectief. Vrouwen hebben van nature oog voor de omgeving en het collectief. Laten we dat gebruiken en samen met de thema’s die ertoe doen aan de slag gaan. Binnen de vereniging is veel potentieel en enthousiasme. Dat blijkt ook uit de drie O’s die nog steeds actueel zijn: ontwikkeling, ontmoeting en ontspanning.”

Waar kijk je naar uit als voorzitter?

“Ontmoeting! Ik vind het wel spannend hoor! Zeker in deze tijd, ik had graag al een kennismakingsronde gedaan. Deze houden jullie van mij te goed, zodra het weer kan. Verbinding tussen het bestuur en de afdelingen vind ik erg belangrijk. Verder vind ik het prachtig om samen na te denken over mooie en nieuwe thema’s. En vooral ook om de beperkingen die corona ons opgelegd heeft, te omzeilen. Laten we kijken naar wat wél kan. Ik ben tevreden als we op korte termijn het provinciale programma en de afdelingsactiviteiten weer kunnen opstarten. Zodat we elkaar weer meer kunnen ontmoeten, in veilige omgeving met een kleiner gezelschap of digitaal.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Zoals gezegd, ben ik allereerst een warm pleitbezorger om de activiteiten weer op te starten. En nee, elkaar digitaal ontmoeten is niet hetzelfde als in het echt, maar het is beter dan niets. We zullen zelf de gelegenheid moeten creëren. Als dat is opgestart, is het tijd om meer ‘smoel’ te maken voor ZijActief Limburg. Veel besturen en afdelingen moeten hard werken. Nieuwe leden en bestuursleden werven blijkt geen gemakkelijke taak. Ik ben ervan overtuigd dat bij onze ZijActief vrouwen voldoende bestuurlijke kracht zit. Als provinciaal bestuur kunnen we dat aanzwengelen door anderen de kans te geven om te leren, stappen te zetten en te stimuleren.”

En de aanwas van nieuwe leden?

“ZijActief Limburg is een prachtige club vouwen. Er ligt een stevige basis, waar 90 jaar aan gebouwd is. Laten we daarop verder bouwen. Het huidige bestuur heeft de opgave om herkend en erkend te worden. Zowel door Limburgse vrouwen, als de provincie en politiek. Want ook dáár kunnen we ons positioneren. We hebben een maatschappelijke functie. Op provinciaal niveau mogen we daarom nog groeien in onze zichtbaarheid, de herkenning. Door meer richting te geven aan thema’s waar wij ons als vrouwenorganisatie sterk voor maken, kunnen we ons meer positioneren, de erkenning. Dat kunnen we alleen, maar ook in samenwerking met andere maatschappelijke en vrouwenorganisaties in Limburg.”

Dat klinkt als een mooie droom. Wat merken de leden van ZijActief hiervan?

“Ik gun iedereen een hele dynamische en bloeiende vereniging vol positieve ontmoetingen en solidariteit. Daarbij zijn goede thema’s belangrijk waarbij we onze leden en potentiële leden verleiden om lid te zijn en te blijven. Daarvoor gaan we het gesprek aan. Maar, misschien nog wel veel belangrijker, we gaan doen. Dingen uitproberen, elkaar nieuwsgierig maken, verwonderen en uitdagen. Dát geeft schwung, energie én plezier.”

Wat wil je nog tegen de vrouwen van ZijActief zeggen?

“We mogen meer laten zien en onszelf als vrouwen voorop stellen. De samenleving verhardt en vrouwen kunnen een rol spelen in de verzachting ervan. Daarvoor moeten we als vrouwen onze stem laten horen en ons gewaardeerd durven voelen. Ik gun iedereen dat geluk.

Ik hoop dat ik van waarde kan zijn voor leden van ZijActief Limburg. Als ik dat over een paar jaar terug mag horen, ben ik een tevreden mens. Maar dat moet ik eerst waarmaken natuurlijk!”

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe