Maak koopkracht bespreekbaar!

Nieuws
donderdag 16 februari 2023

ZijActief Panningen organiseerde een thema-avond voor leden van ZijActief Panningen en introducés. Het thema KoopKracht / Sociale Onrust zorgde voor veel geboeide aanwezigen in De Houbereij in Panningen. 

Wij hebben lang gezocht naar een passende titel voor deze avond : Armoede ,klinkt niet echt uitdagend. Koopkrachtvermindering , evenmin. Het thema van deze avond is echter een hele grote uitdaging, want HOE gaan we om met de SOCIALE ONRUST, waarin we ons nu begeven? De meesten van ons zijn gewend om “zuinig” te leven. Maar wat als zuinig zijn niet volstaat ,en wij echt niet rondkomen met ons budget?

EN: hoe weet je OF er voldoende budget is, of te weinig, of misschien meer dan genoeg? Wij worden er onzeker van , en gaan daardoor wellicht “onnodig” uiterst spaarzaam zijn. De bladen staat er bol van en de praatprogramma’s hebben nog maar één onderwerp.

De eigen situatie bespreekbaar

Wij lieten ons deze avond informeren, hoe wij er in ons eigen kringetje mee kunnen omgaan. Enigszins ter geruststelling , maar het is ook zaak dat we kunnen checken waar we staan in dit gebeuren . Hoe we onze eigen situatie kunnen plaatsen. Kortom: het onderwerp bespreekbaar maken is belangrijk, en dat hebben we gedaan op deze avond.

Boeiende sprekers

De avond werd geleid door Dhr. R.Janssen , echtgenoot van een van onze leden en een van de werkgroep leden van: ” Armoedevrij Peel en Maas”. Flor Brummans (inmiddels vriendin van ZijActief Panningen) gaf in het kort aan hoe schrijnend de tekorten aan betaalmiddelen kunnen zijn. En wat voor impact een en ander heeft op het leven van alleenstaande vrouwen met kinderen.

Twee medewerkers van de gemeente: Mevr. T.Draak en dhr.B.v.Rijn zorgden middels een PowerPointpresentatie dat we een beeld kregen van wat de gemeente te bieden heeft. “DE WEGWIJZER”, is bij de gemeente het eerste aanspreekpunt waar men begint met een hulpvraag op het gebied van financiële ondersteuning. Ook wanneer er geen tekorten zijn , maar men is het “financieel overzicht” even zoek, dan kunnen we bij de gemeente terecht om orde op zaken te stellen.

Duidelijke vraag

De sprekers geven toe dat de materie rondom de hulp instanties vaak (te) gecompliceerd is. Jammer genoeg haken hulpvragers daardoor af, en blijven de kansen onbenut. Het advies is: kom met een duidelijke vraag , dan kan men doorverwijzen naar het desbetreffende loket. Helaas blijkt die duidelijke vraag al het eerste struikelblok en komt de hulpvrager niet op de juiste plaats terecht. De presentatie gaf weer : de Ontwikkelingen van het moment; de Minimaregelingen; Toeslagen en tegemoetkomingen; waar kun je terecht voor informatie; zorg zelf voor een budgetplan; wat als het niet meer lukt en informatie over schuldhulpverlening.

Anderen informeren

Gelukkig waren er veel mensen in de zaal welke deze hulp niet nodig hebben. Maar anderen gaven aan de informatie goed te kunnen gebruiken; bijvoorbeeld om een ander over deze mogelijkheden te kunnen informeren.

Valentijn en visie op energie

Een ZijActieflid Mevr.L.Janssen bracht na de pauze een vrolijk moment door een zelfgemaakt gedicht . Zij zorgde ook i.v.m. met Valentijnsdag voor een door haar zelfgebakken “hartjeskoekje”. Klik hier om het gedicht te lezen.

Dhr. T.Hanssen van Peelenergie vertelde over de plannen om heel Peel en Maas zonder gas van voldoende energie te kunnen voorzien. De interactie bij dit verhaal gaf aan dat veel mensen hierover hun eigen visie hebben.

Kortom…

Het bespreekbaar maken van een actueel onderwerp was op deze avond gelukt, met dank aan de sprekers en de betrokkenheid van onze leden.

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe