Geplukt Nellie Nouwen Panningen

Nieuws
woensdag 3 november 2021

Het leven van Nellie draait om planten. Ze is zeer actief binnen de Plant- en Bloemenclub Peel en Maas en heeft daarnaast een grote tuin waar ze samen met haar man Piet verschillende soorten planten laat groeien. Ook houdt ze van schilderen en is ze bestuurslid van ZijActief Panningen. Deze week wordt Nellie Nouwen (70) uit Panningen geplukt.

Als 12-jarige werd Nellie al geboeid door bloemen en vogels. Dit kwam omdat ze opgroeide op een boerderij waar dus ook een grote tuin bij zat. "Mijn vader is overgestapt van de boerderij naar een Champignonkwekerij. Ik was geïnteresseerd in bloemen en vogels, maar ik kon niet alles tegelijk en heb dus uiteindelijk voor de bloemen gekozen." Met 15 jaar had Nellie een eigen tuintje op een stuk grond naast de boerderij. "Van mijn zondagsgeld kocht ik zaadjes. Ik vroeg destijds altijd anderen om stekjes en zaad als iemand een leuke plant had. Ook uit boeken leerde ik veel over verschillende planten. Tegenwoordig zoek ik alles op de computer op. Mijn man Piet vindt zelfs dat ik te vaak achter de computer zit", vertelt Nellie lachend.

Tot 2004 hadden Piet en Nellie zelf een gemengd bedrijf in Panningen, waar ook asperge-, boom- en sierteelt onderdeel van was. Omdat niemand van de kinderen het bedrijf overnam, werd het bedrijf uiteindelijk verkocht. "We moesten gaan investeren om het bedrijf up-to-date te houden, maar omdat onze kinderen het niet gingen overnemen, had dat weinig zin. Twee jaar later hebben we aan de overkant van het bedrijf ons huis gebouwd, waar we nu een grote tuin bij hebben."

Toch is Nellie nooit stil gaan zitten, nadat ze met 'pensioen' ging. "Er is altijd wat te doen." Nellie en Piet zitten al vijftien jaar bij de Plant- en Bloemenclub Peel en Maas. "In het voor- en najaar ruilen we planten en zaadjes met elkaar. Ook vinden er lezingen en creatieve workshops plaats. Het basismateriaal voor de workshops haal ik uit onze eigen tuin. Het is leuk om te zien wat iedereen uiteindelijk maakt. We zijn allemaal graag met planten bezig, maar het gaat ook om het bij elkaar zijn." Als de gelegenheid zich voordoet, gaan Nellie en Piet mee op een- en meerdaagse tuinreis, onder andere georganiseerd door Groei en Bloei. "In België zijn er veel mooie tuinen met gekleurde bloemen. We zijn ook bij de Belgische plantenclub gegaan."

Maar de meeste tijd brengt Nellie door als vrijwilliger van ZijActief Panningen. "Met 23 jaar ben ik bij de vereniging en een paar jaar later in het bestuur gegaan. Destijds mocht je maar een twaalf jaar bestuurslid zijn, dus toen ben ik na die jaren moeten stoppen. In 2005 ben ik weer bij het bestuur gevraagd. En nog altijd ben ik secretaris. Omdat we genoeg plaats in huis hebben, komen de bestuursleden regelmatig bij ons vergaderen. Piet zegt wel eens dat het bij ons thuis een gemeenschapshuis is", vertelt Nellie lachend. Nellie is één van de bedenkers van de creatieve activiteiten. "Vorig jaar kregen alle leden een stukje stof om er iets op te maken. Daar hebben we uiteindelijk één groot wandkleed van gemaakt. Vanwege corona heeft het lang geduurd voordat we het mochten onthullen. Het is de bedoeling dat het kleed in het gemeentehuis komt te hangen. We hebben veel goede reacties gekregen van de leden en daar doe je het voor. Ik vind het geweldig om vrijwilliger te zijn bij ZijActief. Ik hoop dat de vereniging nog lang kan blijven bestaan."

Toen Nellie in 1991 stopte als bestuurslid van ZijActief, kreeg ze schildermateriaal cadeau. Zeven jaar lang nam ze les bij kunstenaar Erik Kierkels om ervaring op te doen. "Ik wilde graag met olieverf gaan schilderen, maar omdat Erik deze lessen niet verzorgde, ben ik bij Gijs Trepels op les gegaan. Ook heb ik in Venlo de schilderschool gevolgd." Uiteindelijk heeft Nellie een schilderklas bij haar thuis opgezet, waar ze lesgeeft aan anderen. "Mijn eigen schilderijen hebben ook wel eens in DOK6 of een galerie gehangen, maar het schilderen voor mezelf is op een laag pitje komen staan. Ik vond vooral het les geven leuk om te doen. We hebben zelfs een keer een expositie in de loods bij onze dochter gehouden, waar 150 mensen op af zijn gekomen. Dat was mooi om te zien."

Nellie's creativiteit draagt ze graag over aan haar kleinkinderen. Elke dinsdag komen ze op bezoek. "De kleinkinderen vinden het ook leuk om te schilderen of met wasco (encaustic) bezig te zijn. Toen mijn kleindochter vertelde dat haar oma schilderles gaf, mocht ik een keer lesgeven bij haar in de klas. Ook is de klas een keer naar onze tuin komen kijken. Ik heb de kinderen mogen vertellen over de zaden, bloemen en takken. Dat was hartstikke leuk en voor herhaling vatbaar."

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks

Dit artikel stond in het lokale blad HALLO Peel en Maas

Nellie is lid van ZijActief Panningen

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!