Themaavond: Koopkracht

Nieuws
zaterdag 4 februari 2023

 

Themaavond:  KOOPKRACHT.                                      Koopkracht           

 Op dinsdag 14 februari, organiseert ZijActief Panningen een thema avond.

KoopKracht / Sociale Onrust ,

was de titel van de thema-avond , gehouden in De Houbereij in Panningen voor leden van ZijActief Panningen en introducés.

Wij hebben lang gezocht naar een passende titel voor deze avond : Armoede ,klinkt niet echt uitdagend. Koopkrachtvermindering , evenmin. Het thema van deze avond is echter een hele grote uitdaging, want HOE gaan we om met de SOCIALE ONRUST, waarin we ons nu begeven. De meesten van ons zijn gewend om “zuinig” te leven. Maar wat als zuinig zijn niet volstaat ,en wij echt niet rondkomen met ons budget.

EN: hoe weet je OF er voldoende budget is ,of te weinig ,of misschien meer dan genoeg.Wij worden er onzeker van , en gaan daardoor wellicht “onnodig” uiterst spaarzaam zijn .

De bladen staat er bol van en de praatprogramma’s hebben nog maar een onderwerp.

Wij lieten ons deze avond informeren, hoe wij er in ons eigen kringetje mee kunnen omgaan. Enigszins ter geruststelling , maar het is ook zaak dat we kunnen checken waar we staan in dit gebeuren . Hoe we onze eigen situatie kunnen plaatsen.

Kortom : het onderwerp bespreekbaar maken is belangrijk, en dat hebben we gedaan op deze avond.

De avond werd geleid door Dhr. Rinus .Janssen , echtgenoot van een van onze leden en een van de werkgroep leden van: ” Armoedevrij Peel en Maas”.

Flor Brummans ( inmiddels vriendin van ZijActief Panningen ) gaf in het kort aan ,hoe schrijnend de tekorten aan betaalmiddelen kunnen zijn . En wat voor impact een en ander heeft op het leven van alleenstaande vrouwen met kinderen.

Twee medewerkers van de gemeente: Mevr. T.Draak en dhr.B.v.Rijn zorgde middels een PowerPointpresentatie dat we een beeld kregen van wat de gemeente te bieden heeft.  “DE WEGWIJZER” , is bij de gemeente het eerste aanspreekpunt waar men begint met een hulpvraag op het gebied van financiële ondersteuning. Ook wanneer er geen tekorten zijn , maar men is het “financieel overzicht” even zoek, dan kunnen we bij de gemeente terecht om orde op zaken te stellen.

De sprekers geven toe dat de materie rondom de hulp instanties vaak ( te ) gecompliceerd is. Jammer genoeg haken hulpvragers daardoor af, en blijven de kansen onbenut. Het advies is: kom met een duidelijke vraag , dan kan men doorverwijzen naar het desbetreffende loket. Helaas blijkt die duidelijke vraag al het eerste struikelblok en komt de hulpvrager niet op de juiste plaats terecht. De presentatie gaf weer : de Ontwikkelingen van het moment; de Minimaregelingen; Toeslagen en tegemoetkomingen; waar kun je terecht voor informatie; zorg zelf voor een budgetplan; wat als het niet meer lukt en informatie over schuldhulpverlening.

Gelukkig waren er veel mensen in de zaal welke deze hulp niet nodig hebben.

Maar anderen gaven aan de informatie goed te kunnen gebruiken ; bijvoorbeeld om een ander over  deze mogelijkheden te kunnen informeren.

 

   

Ton Hanssen                                        Flor Brummans

Websites raadplegen, o.a.:

 

Koopkracht.

Financiële hulpverlening

Websites raadplegen, o.a.:

  • www.peelenmaas.nl
  • www.zelfjeschuldenregelen.nl
  • www.berekenuwrecht.nl
  • www.mijnschuldenwijzer.nl
  • www.geldfit.nl

Wegwijzer benaderen in het Huis van de Gemeente

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!