2023-4-13 Mantelzorgmakelaar

Nieuws
zaterdag 15 april 2023

Lezing mantelzorgmakelaar ZijActief

De dames van ZijActief leren (bijna) alles over mantelzorg

Mantelzorgmakelaar:

Afgelopen donderdag hebben bijna zestig dames een zeer interessante lezing bijgewoond van Mirjam Hoogland-Verspaij. Zij werkt als mantelzorgmakelaar. Hoe kwam dat zo? “Nou, mijn moeder werd zorgbehoevend, en ik heb voor haar veel uitgezocht en geregeld”, zo vertelt Mirjam. “Ik zou het toen fijn hebben gevonden als iemand mij de weg had gewezen in het oerwoud van instanties die met zorg te maken hebben. En toen ik het eenmaal had uitgezocht, dacht ik, hier kan ik anderen mee helpen, en zodoende.”

Mantelzorger:

Wat is nou precies een mantelzorger? Dat is volgens Mirjam iemand die lange tijd, onbetaald veel zorg geeft. Uit de zaal komt de opmerking dat je dat nu eenmaal doet als je een voor een ouder of een kind zorgt, logisch dat je dat onbetaald doet. Maar niet alleen familieleden geven mantelzorg. Ook buren en vrienden zijn hier vaak heel belangrijk. 
Tijdens het eerste deel van de avond gaat Mirjam wat dieper in over de specifieke regelingen en instanties waar je gebruik van kunt maken of waar je je toe kunt wenden. En ze heeft een hele mooie infografic op de tafels gelegd met belangrijke adressen.

Leer om te fietsen in de hagel:

In het tweede gedeelte laat Mirjam een mooi filmpje zien van een fietser die vrolijk op weg gaat, maar ineens in een hagelbui terecht komt. Wat doe je dan? Je kunt gaan schuilen, maar je weet natuurlijk niet hoelang zo’n bui duurt, dus kom je niet verder. Of je kunt heel hard fietsen, en blind doortrappen tot je er bij neervalt. De fietser staat uiteraard voor de mantelzorger die het in het begin best vol kan houden, maar het moeilijk krijgt als alles wat zwaarder wordt. Te hard doorgaan is dan geen optie, want voor je het weet heb je zelf een burn-out. Volgens Mirjam ligt de oplossing in optie drie: rustig verder gaan zoals je deed, niet schuilen en ook niet harder gaan fietsen. En die hagel dan? Die gaat vanzelf een keer voorbij. Mirjam wil maar zeggen, zorg goed voor de mantelzorgvrager, maar zorg er ook voor dat je je zelf niet voorbij loopt. En vraag om hulp! Denk niet, die heeft het al zo druk, maar laat diegene dat zelf beslissen. “hulp vragen is de ander de kans geven om voor jou van betekenis te zijn.”

Dat was een mooie afsluiter van de avond, waarop het de dames duizelde van alle instanties, maar ze er ook van doordrongen waren dat als mantelzorg geven of vragen te moeilijk wordt, je altijd de hulp van Mirjam kunt inroepen!
Alweer een mooie avond.

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe