14-09 Excursie naar RD4 Heerlen

Nieuws
vrijdag 15 september 2023

Excursie naar  RD4 Heerlen.

Donderdag 14 september hebben wij met 30 personen ( maximale aantal) een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van RD 4 Heerlen, op de Beitel. Ook dit was een excursie die wij hebben moeten uitstellen in de coronaperiode.

Iris en Bert namen deze morgen voor hun rekening. Samen verzorgden zij de  presentatie en aansluitend deed Bert de rondleiding.

RD4 staat voor Reinigingsdienst van 4 gemeenten. Inmiddels is dit achterhaald  en werken zij voor 10 gemeenten. Er werken in totaal bij RD4 ca. 550 medewerkers. Een aantal mensen hebben een beperking (afstand tot arbeidsmarkt) maar kunnen hier onder begeleiding heel goed  en naar ieders tevredenheid hun werkzaamheden met veel plezier uitvoeren. Naast werkverschaffing doen zij ook aan educatie en voorlichting, door ontwikkelen van milieuapp,  sorteerproeven, betere controle op aangeleverde spullen, inzamelen op afroep en omgekeerd inzamelen ( spullen brengen naar milieupark.

Hun logo is “Samen steeds Slimmer”.

Ook zij hebben een uitdaging gekregen. In 2050 moet alles circulair zijn. Men streeft naar het slimmer ontwerpen van producten, bewust gebruik van producten, meer en beter hergebruik van producten.

Gewoon wat details:

Zij halen spullen op voor 145.000 huishoudens.

Ledigen 220.000 containers

4 miljoen ledigingen per jaar

112 voertuigen in gebruik

3500 bedrijven waar zij ophalen

1 persoon heeft gemiddeld 510 kg afval per jaar

De BEST zak staat voor Boeken, Elektrische apparatuur, Speelgoed en Textiel

Glas is oneindig te recyclen

Papier 25 keer recyclebaar

 

Het is vooral een op en overslag station.

PMB (Plastic) gaat naar Zwolle

GFT (groen) gaar naar Venlo

Papier en karton gaat naar Roermond

Restafval gaat naar Atero in Landgraaf en wordt van daaruit vervoerd naar verbrandingsovens in Wijster(Drenthe)

Wit glas  gaat naar Antwerpen in Belgie

Andere glas naar Duitsland

BEST zak naar sorteercentrum RD4

Na de presentatie volgde een rondleiding over het mooie terrein. Daar men aan het verbouwen was konden wij het op- en overslag station van papier, glas en plastic, aan de overkant van de weg,  helaas niet bezoeken.

Alle deelneemsters kregen als cadeautje een blauwe blik en veger met het logo van de RD4.

Al met al een leerzame en boeiende excursie. Denk dat onze  dames thuis veel te vertellen hebben en nu na dit bezoek  nog beter hun spullen gescheiden gaan aanleveren.

Yvonne Huppertz

Klik HIER voor de foto’s

 

 

 

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!