Geuren door de eeuwen heen – een lezing door Maria Bonten: “Rozen en geuren” 16.02.2023

Geuren door de eeuwen heen – een lezing door Maria Bonten: “Rozen en geuren” 16.02.2023

Maria Bonten vertelde over historische geuren en de ontwikkeling hiervan door de eeuwen heen. Van de antieke geuren, (de Amouage) naar de klassieke (Coco Chanel nr.5) en de ontwikkeling van de huidige parfums.

De “Neus” is de belangrijkste persoon bij de ontwikkeling van nieuwe parfums. De Neus kan als geen ander zó goed geuren ruiken en van elkaar onderscheiden. Een goede Neus is onmisbaar.

Vroeger werden parfums gemaakt van bloemenblaadjes: De oudste, duurste en lekkerste is de Amouage uit Oman, een flesje kost wel € 300. Andere bloemen met fijne, sterke geuren zijn: Mimosa, Jasmijn uit Grasse (Fr,) en de tropische bloem YlangYlang. Er werden ook geuren gebruikt van dieren: muscus, mirre en amber, deze ruiken muffer. Geuren werden ook bij het balsemen van de overledenen gebruikt. Omdat mensen zich vroeger minder vaak wasten parfumeerden zij zich graag om lekker te ruiken.

De parfums van natuurlijke grondstoffen zijn prijzig en geuren heerlijk.
Rond de tijd van Napoleon werden synthetische parfums ontwikkeld, die zijn goedkoper.

Tot slot, wil je een parfum kopen, spuit in de winkel een beetje op je pols en niet op een papiertje. Ga wandelen of winkelen en ga later terug om die geur te kopen als deze bevalt.

Verslag, Lenie Aarts

 

  

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!