De vrouwengevangenis – PI Ter Peel in Evertsoord – 9 maart 2023

De vrouwengevangenis – PI Ter Peel in Evertsoord – 9 maart 2023

Dhr. Gerard Hendriks kwam ons vertellen over Penitentiaire Inrichtingen. De locatie Ter Peel in Evertsoord vormt samen met de locatie Roermond de Penitentiaire Inrichting (PI) Zuid-Oost.  Hij is werkzaam bij de gedetineerden in Ter Peel in Evertsoord, een inrichting waar vrouwen worden gedetineerd. Het complex is de grootste vrouwengevangenis van Nederland, en kan maximaal 250 vrouwelijke gedetineerden herbergen. De inrichting kent verschillende regimes, te weten een huis van bewaring, een beperkt en een zeer beperkt beveiligde inrichting en een speciale afdeling waar gedetineerde moeders met hun zeer jonge kinderen kunnen verblijven. Er is zelfs een Bajescafé welk gerund word door gedetineerden. Geopend van Dinsdag t/m Zondag open van 10.00-18.00 uur.

Gepassioneerd vertelde hij met een PowerPoint presentatie over reilen en zeilen in de gevangenis, het dagelijkse leven en hoe het is om je eigen regie en vrijheid kwijt te raken voor bepaalde tijd. Even wat gegevens: In Nederland zijn er 8575 gedetineerden met 15912 fte personeel, waarvan 35% vrouw is. Gemiddeld verblijft een gedetineerde 139 dagen in de gevangenis en kost een plaats € 324.00 per dag! Eén gemiddelde cel is 5 x 2 x 2.5 m. (l x b x h) en daarin is een wc, staat een bed, koelkast, magnetron, bureau. Men krijgt 3 maal per week 2 of 3 maaltijden die men in de koelkast kan bewaren en om in de magnetron op te warmen om te eten. Zo ook met het brood voor ontbijt en lunch. Een dag in detentie begint om 7.00 uur met ontbijt in de cel, werken in de arbeidszaal, lunch in de cel, daarna tijd voor recreatie of sport (2x in de week), bezoek (1x in de week), werken aan terugkeer in de maatschappij. Om 17.00 uur insluiten in de cel tot de volgende dag en avondmaaltijd. Bij goed gedrag 2x in de week een avondprogramma.  De vrouwen met kinderen (plaats voor 5 kinderen) moeten overdag werken en daardoor gaan de kinderen naar de kinderopvang. Kinderen mogen bij hun moeder verblijven totdat ze de leerplichtige leeftijd krijgen. Door onze leden werden er vele vragen over het dagelijkse leven in de gevangenis gesteld. Het was een zeer boeiende en informatieve avond.

 

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe