De maretak  of wel de mistletoe. Excursie op 23 november 2022

De maretak  of wel de mistletoe. Excursie op 23 november 2022

Mistletoe is een Symbool van vrede en liefde. Wij hier in de Westerse wereld menen dat we onder de bol van de Maretak elkaar moeten kussen. Dit is een gebruik dat uit Australië is komen overwaaien.

Wij waren bij de fam Gorissen op `t Rooth die een Maretak boerderij bezitten. De maretak wordt meestal op appelbomen gekweekt men ziet ze ook in hoge linde bomen. Het is een beschermd product dat niet maar zo geplukt mag worden.

Jos Gorissen (de derde generatie al ) was fruitteler maar is overgestapt op Mistletoe kweken. Het is een proces van jaren voordat er een mooie tak met de kleine bol te zien is. Er zijn vrouwelijke en mannelijke,  de vrouwelijke hebben een mooie kleur, de mannelijke zijn gelig dus minder mooi. De witte bolletje zijn minder giftig dan de bladeren en de takken maar beter niet binnenshuis op hangen. Het zaad wordt verspreid door de vogels, ze eten op een tak de besjes en brengen het zaad over naar een andere boom waar het dan weer ontkiemt en weer een prachtige bol of bolletje voortbrengt.

Het is geweldig als je ziet hoe een klein puntje op een stam na jaren weer een bol mistletoe laat zien. Jos vertelde dat er voorzichtig moet geknipt worden, dus met veel zorg. Ooit zo hoopte Jos wordt de mistletoe misschien gebruikt als medicijn, maar dit moet nog bewezen worden.

Hij was nu ook aan het uitproberen of op een olijven boompje de mistletoe geënt kan worden. Als dat lukt krijgt deze Mistletoe rode besjes, zal ons zeker benieuwen.

Na dat we nog verschillende vragen hadden gesteld vonden we het tijd voor koffie, uiteraard met vlaai.

We zien de bollen hangen met de bolletjes hoog in de bomen, wij weten nu hoe het proces gekweekt wordt.

Een kleine maar mooie ervaring rijker. Wij kijken nu wel anders naar de MARETAK.

Met zijn prachtige witte bolletjes.

Verslag: Riny Essers

 

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!