Viering Internationale Vrouwendag

  • Datum: zondag 12 maart 2023
  • Tijd: 13:00 uur
  • Locatie: Foroxity Filmarena Roermond

Op 12 maart 2023 vieren we Internationale Vrouwendag in Foroxity Filmarena Roermond. Het dagthema is ‘Politiek & Patriarchaat: Meer dan een vrouwenstrijd’. Ook vindt deze middag de uitreiking van de Mathilde Haan speld plaats. Ben jij erbij? Meld je dan snel aan!

Elk jaar op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Rondom deze datum worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd door vrouwen en vrouwenorganisaties. Ook ZijActief Limburg doet hieraan mee. We organiseren samen met andere organisaties een bijeenkomst op zondag 12 maart. Iedereen is van harte welkom in de Foroxity Filmarena in Roermond. De toegang is gratis, wel graag aanmelden via www.sharepower.nl/agenda. Het landelijke thema van Internationale Vrouwendag 2023 is ‘Onbeperkt leefbaar’.

Informatie over het thema van de viering op 12 maart
Informatie over de Mathilde Haan speld

Programma zondag 12 maart

13.00 Inloop met koffie en vlaai
13.30 Opening
13.40 Lezing Devika Partiman en Rocher Koendjbiharie *: ‘Politiek & Patriarchaat: Meer dan een vrouwenstrijd’
15.00 Uitreiking Mathilde Haan prijs door Marianne Smitsmans aan Diana Bolk en bedanken voormalig bestuur Roermondse Vrouwenraad
15.30 Pauze en mogelijkheid tot feliciteren
16.00 Film (meer informatie over de filmkeuze volgt)
17.30 Afsluiting

Over de lezing ‘Politiek & Patriarchaat: Meer dan een vrouwenstrijd’

Mannen domineren zowel in Nederland als internationaal nog steeds de belangrijke beslisposities. Veel van de problemen in de wereld – van de klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne tot de ontmenselijking van vluchtelingen en toenemende armoede – zijn ook te herleiden naar keuzes door mannelijk leiders. En terwijl het aantal vrouwen in de politiek wereldwijd toeneemt, is er ook een groeiende beweging tégen emancipatie. Hoe moeten we ons daartoe verhouden, als vrouwen én mannen?
En hoe komen we naar gelijkwaardig leiderschap? Devika Partiman (directeur Stem op een Vrouw) en Rocher Koendjbiharie (co-host van podcast ‘Nee, Man’) bespreken vanuit hun eigen posities hoe de vertegenwoordiging van vrouwen en minderheidsgroepen in de politiek en daarbuiten kan bijdragen aan een mooiere wereld.

Mathilde Haan onderscheiding 2023 aan Diana Bolk

De Mathilde Haan speld, vernoemd naar Roermonds eerste vrouwelijke raadslid en apotheker. De speld wordt gemaakt door Rob Verstappen van juwelenatelier Regter Esser in Roermond, naar een ontwerp van Rini Ronckers. De speld wordt jaarlijks uitgereikt aan een Roermondse vrouw die zich voor de Roermondse samenleving heeft ingezet. De speld betekent ‘Stuwende Kracht’ en is uitgevoerd in zilver.

Diana is een bekend gezicht op de Donderberg. Al jaren zet ze zich vol overgave op verschillende manieren in voor de belangen voor de inwoners van deze wijk. Zo is ze al sinds 2015 betrokken bij de wijkraad, eerst als afgevaardigde van de Sterrenberg in het algemeen bestuur, sinds 2017 in het dagelijks bestuur en inmiddels penningmeester. Elke twee maanden maakt ze het wijkblad. Ze heeft aan de wieg gestaan van of is betrokken (geweest) bij vele initiatieven zoals de opstart van de weekmarkt, de WoonZorgbrigade, de opzet van de Koninginnemarkt en ‘Welkom in de wijk”. De coördinatie van de ontmoetingsruimte in de Donderie is bij Diana in goede handen.

Ook in het vastelaovendsleven op de Donderberg heeft Diana als Boerenbruid haar sporen verdiend. Buiten de Donderberg is ze onder andere enthousiast deelneemster aan de rolstoeltweedaagse en is ze lid van het algemeen bestuur van het Roermond Fond en lid van ‘t Remunjse Reuzengilde. Dit alles doet Diana geheel belangeloos. Haar beloning komt, zoals Diana zegt, “als ik boven kom en Petrus zegt, natuurlijk mag jij hier naar binnen.”

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!