Lezing “Heksen en heiligen”

  • Datum: dinsdag 14 februari 2023
  • Tijd: 19:30 uur
  • Locatie: Heerlijkheid Breust

Heksen en heiligen.

Het dorp staat in rep en roer. De zoon van de molenaar is ziek geworden, de koe wil geen melk meer geven en gisteren heeft het gehageld. Lopen er bij Marie niet steeds katten rond en gaat ze wel elke zondag naar de mis, of is ze bang van wijwater? Het hoge woord komt eruit: Marie is een heks, zij is verantwoordelijk…

Maastricht staat in rep en roer: Het gebeente van Sint Servaas wordt opgegraven en krijgt een ereplaats in de nieuwe kerk. De heilige, die al zoveel mirakels voor Maastricht verkregen heeft, krijgt een ereplaats, zodat het volk nog meer van zijn kracht kan genieten.

Heksen en heiligen, wat hebben ze ons geleerd? Waarom waren heksen bijna altijd vrouwen en hebben ze bekentenissen afgelegd over feiten die ze niet gepleegd konden hebben?

Is het vereren van relikwieën niet een eigenaardig gebruik, en hebben moderne mensen nog een boodschap aan heilig leven, of moeten we dit onder folklore rangschikken?

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!