Zorg voor de aarde

Blogs
maandag 29 augustus 2022

In juli vond een grote vergadering plaats in Dar es Salaam, Tanzania. Uit negen Oost Afrikaanse waren in totaal 124 kardinalen en bisschoppen aanwezig. Daarnaast waren er uit de verschillende landen honderden afgevaardigden van congregaties, vrouwenbeweging, leken beweging en NGO’s die zich inzetten voor behoud van de schepping.

Het thema ‘De impact van het milieu op de integrale menselijke ontwikkeling’ is zeer urgent in Oost Afrika. Samen met internationale deskundigen op het gebied van milieu vraagstukken hebben ze gediscussieerd over een strategie om de encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus (2015) nog meer in praktijk te brengen.

Ondanks oproepen wereldwijd om de aarde te beschermen, is er in Oost Afrika nog steeds sprake van grootschalige ontbossing. Het waterpeil wordt steeds lager en mensen in veel delen van de Oost Afrika hebben geen toegang tot water van goede kwaliteit. Ook de kwaliteit van de bodem wordt steeds slechter en de lucht steeds vuiler.

In toespraken, die via tv en YouTube waren te volgen, wordt door meerdere sprekers opgemerkt dat de kerk een nog grotere rol moet spelen in de zorg voor het milieu.

De (eerste vrouwelijke!) president van Tanzania mama Samia Suluhu Hassan sprak de aanwezigen toe en citeerde uit de Bijbel en de Koran. Ze zegt ‘Beide heilige boeken roepen op om samen zorg te dragen en ons in te zetten voor onze omgeving’.

Er is behoefte aan meer zorg voor het milieu nu de menselijke activiteiten toenemen. De wereldbevolking blijft groeien en daarmee neemt de ecologische voetafdruk op land toe. De gevolgen zijn zichtbaar. We noemen de maanden februari en maart nog steeds het regen seizoen maar het regent niet. Juli noemen we de oogstmaand maar we oogsten maar zelden in die periode. De ijskap op de top van de Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika, is aan het smelten. Ethiopië wordt geteisterd door een jarenlange droogte. In steden is veel smog. En steeds meer malaria muggen zijn resistent tegen medicijnen.

Het is een inspirerende bijeenkomst geweest zei de bisschop van Same. Hij heeft ons al opgedragen om het thema klimaat verandering in onze programma’s op te pakken. En dat ga ik zeker doen!

Marielle Beusmans

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!