WAWATA

Blogs
vrijdag 19 november 2021

Tijdens een grote vergadering van WAWATA (katholieke vrouwen organisatie) eind oktober voor de vrouwenleidsters hier in Same zag ik veel overeenkomsten met een Algemene Ledenvergadering van ZijActief.

Ook hier komen de vrouwen in hun beste outfit, zijn ze benieuwd naar het geboden programma en genieten ze vooral van elkaars gezelschap. De vrouwenleidsters komen uit verschillende dorpen in de regio’s Same en Mwanga, het gebied waar ik ga werken. Er waren verschillende toespraken die allemaal te maken hadden met de rol van de vrouw in de opvoeding van de kinderen. Net als in Nederland zijn ook hier de nodige uitdagingen. Zo is er de zorg voor een goede gezondheid middels goede voeding, want nog steeds is er een hoog kindersterfte cijfer. Vervolgens hebben ouders de zorg om voldoende geld te sparen om de kosten voor de schoolgaande kinderen te betalen.

Ook ging het over de taak van moeders om jonge tieners weerbaar te maken tegen de verleidingen in het leven zoals makkelijke toegang tot alcohol of drugs. Nieuw was het onderwerp over gebruik van social media en de gevolgen die dat kan hebben op jongeren. De vrouwen luisteren goed en maken ijverig aantekeningen. Het is hun taak om datgene wat ze gehoord hebben door te vertellen aan de andere vrouwen in hun dorp.

Het was mijn eerste grote vergadering en ik heb mij kort voorgesteld en verteld dat ik volgend jaar trainingen zal geven aan vrouwenleidsters uit de dorpen om hun leiderschapsvaardigheden te vergroten en meer te leren over ontwikkeling in hun omgeving. De vrouwen reageerden heel enthousiast. Ook ik kijk er naar uit om dan echt van start te kunnen gaan.

Hartelijke groeten vanuit een heet Same,

Marielle

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe