Cesargym weer van start

 

Vanaf 27 mei wordt er weer aan Cesargym gedaan bij ZijActief Stramproy. De lessen worden buiten gegeven met inachtneming van alle voorschriften van het RIVM. Iedereen is blij dat we weer aan de conditie en beweeglijkheid kunnen werken, geen overbodige luxe na al die maanden binnen. 

 

Twee leden van de Stramproyer afdeling van ZijActief werden benoemd tot 'lid in de Orde van Oranje-Nassau'

Annie Steijvers - Jacobs is een Koninklijke onderscheiding toegekend vanwege Koningsdag 2020 en is benoemd tot “lid in de Orde van Oranje-Nassau”.

1970 - heden    Vrijwilliger damescomité fanfare Sint Willibrordus
2010 - heden    Mantelzorger
2010 - heden    Vrijwilliger Stichting Land van Horne
2014 - heden    Vrijwilliger Stichting Heyerkapel
2019 - heden    Vrijwilliger De Zonnebloem Stramproy / Tungelroy Zonnebloem

José de Winter - Hendrikx is een Koninklijke onderscheiding toegekend vanwege Koningsdag 2020 en is benoemd tot "lid in de orde van Oranje-Nassau".

1996 - heden    Vrijwilliger Parochie Sint Willibrordus Stramproy
1996 - heden    Collectant Weerter Missie Thuisfront, Vastenaktie en Stichting Goede Doelen Stramproy
2006 - heden    Mantelzorger Stichting Land van Horne
2006 - heden    Begeleider Koninklijke Visio
2012 - 2017      Mantelzorger

   

Van harte gefeliciteerd!! 

 

5 maart Jaarvergadering

Onze jaarvergadering trekt dit jaar 102 bezoekers. We beginnen de avond met een optreden van de eerste volksdansgroep, de dansers voeren twee mooie dansen uit. Dan wordt het secretarieel en financieel jaarverslag voorgelezen door Mieke en Bertha en vertelt de kascontrolecommissie dat ze decharge verlenen. 

Er zijn dit jaar 3 jubilarissen: An Rademaekers is 50 jaar lid, Toos van Kimmenade en Gemma Pleunis zijn beiden 40 jaar lid. Gemma is helaas verhinderd deze avond, maar de twee andere dames worden in de bloemetjes gezet. 

Daarna is het tijd voor de bestuursverkiezing. Mieke Peeters en Riëtte Verboom zijn aftredend en niet herkiesbaar. Beide dames krijgen een ludiek cadeautje van hun medebestuursleden en worden hartelijk bedankt voor hun vele werkzaamheden voor onze vereniging. Bertha treedt af en is wel herkiesbaar. Het bestuur stelt Marlies Korten en Doortje Verberne voor als nieuwe bestuursleden. Alle drie de dames worden gekozen en daarmee is het bestuur weer compleet met 7 personen. 

 

                                 

                                  

Als intermezzo treedt dan Hans den Brabander op, hij zingt een gemengd repertoire, van Wim Sonneveld tot Anneke Grönloh en John Denver. Hans weet het publiek goed mee te krijgen. 

De collecte tijdens deze jaarvergadering is voor het KNGF en er wordt een mooi bedrag opgehaald. Na de pauze is het tijd voor de tweede volksdansgroep, ook deze groep brengt twee mooie dansen. 

Als laatste genieten we nog van het tweede deel van het optreden van Hans den Brabander: de sfeer zit er goed in, Hans zingt zelfs een paar nummers extra! Bij het naar huis gaan kan iedereen nog de jubilarissen en (nieuw) gekozen bestuursleden feliciteren. 

 

18 februari Zien = weten

Ria van Buul-Kwaspen komt oorspronkelijk uit Stramproy maar woont nu in Nederweert-Eind. Ze is uitgenodigd om te komen vertellen over haar beroep gelaatkunde. Ria vertelt over een boek uit 1904 dat ze heel lang geleden zag en hoe ze gefascineerd was door de inhoud: de vorm van je schedel, je oren, neus, ogen, mond, enz. bepaalt hoe je bent en hoe je lichaam is. Heel veel jaren na dat eerste boek kwam ze weer in aanraking met dit onderwerp en toen besloot ze een studie te gaan volgen om zelf kennis en kunde op te doen over gelaatkunde. Ze vertelt met aanstekelijk enthousiasme over hoe bijvoorbeeld de grootte van je neus bepaalt of je in een ruzie sneller toegeeft of net niet. De 68 aanwezigen luisteren geïnteresseerd hoewel de meningen over de feitelijkheid enigszins verdeeld zijn. Met behulp van enkele dames uit het publiek laat ze zien hoe je een gelaat kunt ‘lezen’. Naast een analyse van je gezicht kun je bij Ria ook terecht voor de behandeling van allerlei kwalen en ongemakken. Ze heeft namelijk ook een studie gevolgd om mensen te kunnen behandelen met de mineralentherapie gebaseerd op de theorie van Dr. Schüssler. Deze theorie gaat ervan uit dat vrijwel elk mens bepaalde tekorten in de mineralenhuishouding heeft. Ria beantwoordt ook nog vragen uit de Zaal en dan sluiten we de avond af. 

 

4 februari 2020 theateravond

Het Genietschap van de Rooi Schoentjes uit Valkenswaard geeft deze avond een show exclusief voor de leden van ZijActief Stramproy. Dit gezelschap bestaat uit 10 mannen die kostelijke liedjes zingen, afgewisseld met sketches, de voertaal is Brabants. We hebben een record aantal bezoekers: er komen maar liefst 141 dames naar het optreden! De mannen geven een wervelende show, de dames ‘sjònkelen’ en zingen mee en er wordt gelachen tot de tranen over de wangen lopen. 2 uur lang genieten!

 

16 januari 2020 KNGF geleidehonden

Op deze avond komt Elly Meyers uit Sittard samen met labrador Jillz vertellen over het werk van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds, het KNGF. Deze organisatie zorgt voor de opleiding van hulphonden. Deze honden helpen bijvoorbeeld blinden en slechtzienden, maar ook mensen met een angststoornis en mensen met autisme. Het KNGF leidt per jaar 250 honden op. Het bijzondere aan de mooie blonde Jillz is dat ze 3 functies heeft: ze is blindengeleidehond, buddyhond en assistenthond. Naast al die taken ziet ze er ook nog eens erg aaibaar en lief uit. Haar baasje Elly is 16 jaar geleden plotseling blind geworden en heeft toen haar eerste geleidehond gekregen. Elly vertelt over haar leven en hoe Jillz daarin een rol speelt. Tijdens de avond merken we dat de hond haar baasje goed in de gaten houdt, ze wijkt niet van haar zijde, en zelfs als ze er languit bij gaat liggen is te zien dat ze waakzaam blijft. Het spreekt voor zich dat het opleiden van een hond tot dit niveau enorm veel tijd en ook geld kost, per hond gaat het om ongeveer €35.000,-. Een enorme smak geld, maar Elly legt uit wat voor verschil zo’n hond kan maken in het leven van iemand met een beperking. En dat is onbetaalbaar! 
Er waren deze avond 67 aanwezigen én de ster van de avond: Jillz.

Donderdag 19 december kerstviering

Vanavond komen 123 dames samen om het kerstfeest te vieren. We beginnen de avond met een stemmig gedicht dat Riny voorleest. Daarna is het de beurt aan Jo van Es en onze nieuwe pastoor Amal. Jo van Es leest een kerstgedicht en pastoor Amal stelt zichzelf voor en vertelt over een mooi gezegde uit zijn land: vrouwen hebben power, zonder vrouwen staat de wereld stil. 

Speciale gasten vanavond zijn Jo en Marjo van Es. Zij zijn hier namens Stichting Hartekind, voor deze stichting wordt de collecte vanavond gehouden. Ze leggen uit hoe de geboorte van een van hun kleinkinderen hen in contact bracht met deze stichting. Deze organisatie haalt geld op om onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen te financieren. Jo en Marjo zijn beide fervente schrijvers en trakteren ons op diverse gedichten die ze over en voor hun kleinzoon schreven. 

In de pauze is er tijd voor een drankje en wat lekkere hapjes en daarna kunnen we genieten van het resultaat van het harde werk van de Culturele Werkgroep. Ze brengen een komisch toneelstuk op de planken over een stel mensen dat rond Kerstmis toevallig allemaal stranden in een verlopen café. Het hilarische stuk eindigt met de geboorte van een heus kerstkind. 

Op het einde van de avond worden de nieuwe kalenders voor 2020 uitgedeeld. 

Namens het ZijActief-bestuur: voor iedereen fijne kerstdagen en dat het kerstlicht warmte en troost mag bieden aan een ieder die dit nodig heeft.

28 november 2019 Sinterklaasavond

Een week voor 5 december vieren we Sinterklaas traditiegetrouw met een kienavond in de Zaal. 93 vrouwen zijn aanwezig om hun geluk te beproeven met het kienen en met de loterij. Riny en Mieke openen de avond met een mooi stukje dat een andere kijk geeft op de zwarte-Piet-discussie. Ondersteund door vier zwarte Pieten worden er vervolgens 10 rondes gekiend en worden veel mooie prijzen gewonnen, sommige groot, sommige wat kleiner maar er zijn veel blije gezichten. Er is koffie/thee met speculaas en zalige zoetigheden voor tijdens het kienen. De avond wordt afgesloten met de jaarlijkse loterij. Het was weer een leuke ZijActief-avond!

 

26 november 2019 Margriet Winterfair

ZijActief Limburg heeft deze dag georganiseerd voor ZijActief-leden van alle afdelingen. In totaal hebben zich 1600 vrouwen opgegeven, vanuit Stramproy zijn we met 60 dames, een hele bus vol dus. In Den Bosch bij de Brabanthallen komt even na het middaguur een grote colonne ZijActief-bussen aan. En dan kunnen we naar binnen om te struinen langs meer dan 300 stands, diverse workshops, eetgelegenheden (Bossche bol bijvoorbeeld!) en verschillende optredens is het theater. Zo treden daar de 3J’s op en is er een modeshow te zien. Elders treedt bij de stand van Omroep Brabant Christel de Laat op. Er zijn leuke aanbiedingen en er is genoeg keuze voor ieder z’n smaak. Na bijna 5 uur rondlopen keren we terug naar de bus. Het was supergezellig! 

      

     

7 november 2019 Alzheimer

Deze informatieve avond werd erg goed bezocht. Het is een open avond dus ook niet-leden zijn welkom, er zijn 99 vrouwen aanwezig. Marieke Lammers is werkzaam in het st. Jansgasthuis in Weert als klinisch geriater en zij houdt een lezing over de ziekte van Alzheimer. Ze begint met uit te leggen uit wat haar beroep inhoudt en welke categorieën patiënten allemaal bij haar op het spreekuur komen. Ondanks een haperende beamer lukt het uiteindelijk toch om haar presentatie te laten zien. Marieke vertelt over verschillende soorten dementie en legt uit wat de meest voorkomende soort, Alzheimer, precies is en wat voor gevolgen de ziekte heeft voor de patiënt zelf maar ook voor zijn omgeving. Met behulp van filmpjes wordt duidelijk hoe enorm ingrijpend en verwoestend deze ziekte is. 20% van de mensen van 65 jaar en ouder krijgen een vorm van dementie, er komen elk jaar 20.000 nieuwe patiënten bij. De meeste mensen in de Zaal zullen dan ook in hun eigen omgeving te maken hebben met een vorm van dementie. Marieke beantwoordt nog een aantal vragen uit de Zaal en dan sluit Riny deze leerzame avond af.  

 

31 oktober 2019 excursie Oakfield 

Met maar liefst 75 vrouwen gaan we naar de grootste champignonkwekerij van de regio, vroeger bekend als Pleunis, nu heet het Oakfield Champignons B.V. We starten de avond met een kop koffie of thee met gebak. Daarna krijgen we een korte inleiding over hoe champignons nou precies geteeld worden en over de ontstaansgeschiedenis van dit bedrijf. In 1955 is deze kwekerij opgezet door de familie Pleunis en stilaan steeds groter geworden. In de jaren ’80 was het bedrijf toonaangevend in Europa. Veel van de aanwezigen hebben hier hun eerste baantje gehad en per kilo geplukte champignons hun eerste zelfverdiende guldens geïnd. 

Daarna krijgen we in groepen een rondleiding door het bedrijf. We zien de ‘gewone’ witte champignons en kastanjechampignons, maar ook mogen we kijken in de cellen waar de exoten groeien. Die dragen prachtige namen als: shiitake, eryngii, shimeji en nameko en daarnaast zien ze er prachtig uit. Het lijken soms wel taarten zoals ze op blokken houtsnippers in alle rust staan te groeien. We krijgen ook uitleg over de verpakkingsafdeling en wat hier allemaal bij komt kijken en aan welke strenge eisen er moet worden voldaan. 

Als laatste komen we weer allemaal samen voor een kop lekker warme champignonsoep. Voor we naar huis gaan krijgt iedereen nog een nieuw product mee als cadeau: een gemengd champignonpakket om risotto te maken dat sinds kort bij Albert Heijn verkocht wordt. Het was bijzonder en interessant om een kijkje te kunnen nemen in dit enorme bedrijf dat iedereen in Stramproy van de buitenkant goed kent. 

Riny sluit af en dankt Oakfield voor de gastvrijheid. 

24 oktober 2019 Shiatsu Ellie Smeets

66 dames zijn aanwezig om te komen horen wat dat nou precies is: shiatsu. Mieke opent met een toepasselijk gedicht over in balans zijn en dan is het woord aan Ellie die gaat vertellen wat haar beroep inhoudt. Ellie is jarenlang verpleegkundige geweest maar zocht ondertussen ook naar andere benaderingen van gezondheid en ziekte naast onze traditionele manier. Die vond ze uiteindelijk in shiatsu.  Deze vorm van massage is duizenden jaren geleden ontwikkeld in China en Japan en heeft een totaal ander uitgangspunt dan onze Westerse gezondheidzorg. Shiatsu is gebaseerd op meridianen die door het lichaam lopen en door die te laten behandelen kun je niet alleen genezen van allerlei kwalen maar je kunt zelfs voorkomen dat je ziek wordt. Na jarenlange studie is Ellie nu gekwalificeerd shiatsu-masseur en ze vertelt met aanstekelijk enthousiasme over haar werk en haar praktijk in Stramproy. Ook laat ze alle dames een paar oefeningen doen waardoor duidelijk wordt wat je zelf allemaal kunt doen om zo gezond mogelijk te blijven.

Met behulp van een vrijwilliger uit de zaal laat ze zien hoe een behandeling er ongeveer uit ziet. Ellie geeft ondertussen uitleg en aan de vragen die uit de zaal komen is te merken dat er met veel interesse geluisterd wordt. Na afloop krijgt iedereen nog een leuk presentje. Het was een gezellige leerzame avond, Ellie heeft ons geestdriftig kennis laten maken met deze voor de meesten nieuwe vorm van massage.

 

8 oktober 2019 Kwisavond

De herfst doet zijn intrede, de avonden worden langer, kouder en natter. Perfect weer voor een avondje kwissen! Mieke opent de avond met een toepasselijk gedicht over de herfst en kwismaster Susan (die niet onder doet voor Linda de Mol!) legt uit wat de bedoeling is. Daarna worden de ruim 40 aanwezige dames verdeeld over 8 groepen die elk een eigen tafel krijgen. De strijd kan beginnen… Er zijn 8 verschillende categorieën en elke groep krijgt per categorie 7 minuten de tijd. Sommige vragen zijn goed te doen, sommige zijn echte hersenkrakers en sommige vragen zijn vreselijk moeilijk. Maar de teams doen hun best, er wordt druk gediscussieerd, mogelijke antwoorden worden opgeworpen en weer verworpen, nieuwe denkpaden worden ingeslagen maar blijken doodlopend te zijn, en nu en dan hoor je een heel diepe zucht in de Zaal. Halverwege kunnen de teams op adem komen bij een kop koffie/thee en dan wordt de 2e helft gespeeld. De vakkundige jury kijkt steeds razendsnel de antwoorden na. En dan, na veel peinzen, praten, overleggen, gokken of toch weten is het dan zover: de eindstand. Voor het team dat op de 1e plaats eindigt zijn er ‘gouden’ oorkondes, de 2e en 3eplaats is gedeeld en zij krijgen van Susan ‘zilveren’ oorkondes. Susan leest van alle vragen nog de goede antwoorden voor, dat leidt tot heel veel hilariteit in de Zaal. Het was een avond waar het plezier van af spatte!

26 september 2019 Masterclass Blind vertrouwen

Deze ledenavond houden we samen met de afdeling ZijActief van Ell. De 44-jarige Esther Crombach komt ons haar levensverhaal vertellen. En dat is beslist geen doorsnee levensverhaal. Regelmatig is het doodstil in de Zaal als we luisteren naar wat Esther allemaal meegemaakt heeft. Op haar 11e werd ze van het ene op het andere moment blind door een cyste op de oogzenuw. In een paar uur tijd ging haar zicht sterk achteruit, tot ze niet meer wist of het dag of nacht was. Tegen de aanvankelijke prognose in kon de schade niet verholpen worden, ze was blind voor de rest van haar leven. Esther heeft meeslepend verteld over hoe haar leven sindsdien veranderd is, letterlijk niets is ooit nog hetzelfde voor haar geweest. Ze heeft diepe dalen gekend maar uiteindelijk heeft ze van haar zwakte haar kracht weten te maken. Ze vertelt met zichtbaar plezier hoe ze elke nieuwe uitdaging die op haar pad kwam aangepakt heeft en overwonnen. Zo is ze nu een gelukkige zelfstandige vrouw, docente op de universiteit van Maastricht, schrijver van het boek Blind vertrouwen, veelgevraagd voor lezingen en tussendoor heeft ze ook nog een tandem-wielercarrière gehad met als resultaat een 3e plaats op het W.K. Inspirerend om te horen wat je kunt bereiken met een positieve houding.

 

 

5 september Raspberry Maxx

Op onze eerste bijeenkomst na de zomer kwam een frambozenkwekerij uit Meijel ons kennis laten maken met hun bedrijf en de vele lekkernijen die ze maken met frambozen. Met bijna 60 mensen hadden we weer een goed bezochte avond. Henny van Raspberry Maxx vertelde hoe ze het bedrijf van haar ouders overnam in 2004. In 2007 besloten zij en haar man over te stappen op biologische teelt en werd het bedrijf langzaamaan uitgebreid met meerdere producten. De frambozen vervullen nog steeds de hoofdrol maar ze verkopen niet alleen de vruchten en frambozenjam. Inmiddels worden er elke week zo’n 200 taartjes gebakken, is er frambozenthee te koop, frambozendressing, frambozenmosterd en zelfs frambozensambal. Alles wordt met veel zorg voor smaak en presentatie klaargemaakt. Ook kun je bij Raspberry Maxx lekker lunchen en serveren ze op hun gezellige terras en serre heerlijk gebak.

We begonnen de avond met koffie/thee en een stukje taart naar keuze: van speltgebak tot frambozen met kokos en chocola, alles smaakte even lekker. Tussen de lezing van Henny door kwamen medewerkers van haar drie keer rond met hapjes voor iedereen. Een salade met frambozendressing, een stokbroodje brie met frambozenmosterd en een toetje bestaande uit een smoothie, een pecan-frambozenkoekje en een frambozengebakje. Henny nam uitgebreid de tijd om vragen uit de zaal te beantwoorden en daarna kon iedereen nog spulletjes kopen die normaal in de winkel in Meijel te koop zijn.

Een lekker begin van het ZijActief-seizoen!

PS Raspberry Maxx op tv: dinsdag 10 september a.s. 18.45u besteedt het programma Binnenstebuiten op NPO2 aandacht aan deze kwekerij. 

 

 

25 juni afsluiting seizoen Heioord

Op deze zonnige en zeer warme dinsdagavond hadden we de afsluiting van dit seizoen. Van de 66 aanwezige dames kwam bijna iedereen op de fiets naar de forellenvijvers in Neeritter. Daar werden we getrakteerd op koffie/thee met ontzettend lekkere bienenstich. Halverwege de avond kwam de band JEM optreden. Deze drie dames hadden hun repertoire een beetje aangepast aan het publiek: ze begonnen bijvoorbeeld met Girls just wanna have fun. En fun hadden we, JEM verzorgde een mooi optreden en er werd volop meegezongen. Daarna was er nog tijd voor een koud drankje en heerlijke warme hapjes. Iedereen genoot van de omgeving, de warmte en de gezellige sfeer.

 

 

13 juni revalidatiecoach Marlie op ’t Root

   

Deze avond komt Marlie op ’t Root ons haar inspirerende geschiedenis vertellen en de wijze lessen die ze geleerd heeft. Op haar 17ekreeg ze een ernstig ongeluk maar dat heeft haar er niet van weerhouden om dwars tegen alle verwachting in haar dromen na te jagen. En daarin is ze zeer succesvol geweest. De ruim 60 aanwezigen luisteren met veel interesse naar de hobbels die Marlie op haar pad tegenkwam en de manier waarop ze die een voor een beklommen heeft.

 

 

23 mei mis Heyerkapel

Op deze donderdagavond is onze jaarljkse mis in de Heyerkapel, we hebben veel geluk met het weer. Was het de afgelopen dagen almaar koud, deze avond schijnt de zon en zingen de vogels volop met ons mee in de bomen boven ons hoofd. Pastoor Notermans verzorgt de mis waarin extra aandacht is voor Maria en voor de rol van vrouwen in de kerk en in onze samenleving. Riny sluit af met een mooi gedicht over moeders. Daarna gaan we met de 60 aanwezige dames naar Zorgboerderij Ieëmeshoôf waar we gastvrij ontvangen worden door Chantal Weerens en haar man. Het is fijn om nog even na te praten met koffie/thee en heerlijk gebak.

 

20 mei bezoek aan huisartsenpraktijk  

Met 50 aanwezige dames kregen we een kijkje achter de schermen bij de huisartsenpraktijk van Stramproy. In 7 groepjes verdeeld kregen we uitleg over het reilen en zeilen van de grote en drukke praktijk. Er zijn 5 huisartsen die de zorg dragen voor ruim 8000 patiënten, geen wonder dat het er vaak zo druk is. Het was een interessante avond.

 

7 mei gezichtsgymnastiek

Dinsdagavond was Ineke Smans bij ons te gast, zij heeft een opleiding gezichtsgymnastiek gedaan. Ze heeft aan een kleine 30 dames uitgelegd wat dat precies inhoudt en hoe we onze gezicht kunnen laten gymnastieken waardoor veroudering en rimpels wat minder snel toeslaan. Ze deed dit met veel humor en zelfspot. We weten nu hoe we een ‘streepjescode langs de mond en jaarringen in de hals’ kunnen voorkomen. Het was interessant en vaak ook hilarisch. Zoals al voorspeld: de buikspieren hebben ook flink gewerkt deze avond! Als u een ZijActief-lid tegenkomt dat de tong uitsteekt dan is dit niet vervelend bedoeld: ze is alleen maar de kaaklijn aan het verstevigen :-)

 

16 april workshop Paasbloemstuk

Dinsdagavond maken we met 18 deelneemsters een kleurrijk paasbloemstuk. Caroline Moonen verzorgt deze workshop vakkundig en met aandacht voor alle deelnemers. Het is mooi om te zien hoe iedereen met dezelfde materialen een ander bloemstuk maakt. Het resultaat is grote diversiteit en tevreden deelnemers!

Caroline kan toveren met bloemen!

En wij proberen haar zo goed mogelijk na te doen...

En natuurlijk is er ook tijd om bij te praten!

En dit was een van de creaties, prachtig toch?

 

9 april jaarreis Baarle-Nassau

De jaarlijkse busreis ging dit jaar naar Baarle-Hertog-Nassau, een dorp dat iets groter is dan Stramproy en vlakbij Tilburg ligt. Meest bijzondere aan dit dorp is dat het gedeeltelijk Belgisch en gedeeltelijk Nederlands is.

Bij aankomst werden we eerst getrakteerd op koffie/thee met diverse gebak. Daarna werd in de kaarsenmakerij een film vertoond over het werk van Frits Spies, een kunstenaar die zijn leven heeft gewijd aan het maken van prachtige kaarsen, elke kaars is een kunstwerk op zich. Spies maakte zelf gekleurde bijenwas en daarvan boetseerde hij de unieke ontwerpen die tentoongesteld worden in het Kathedrale Kaarsenmuseum. Na de film konden we de kunstwerken bewonderen, ze staan tentoongesteld achter glas waar een constante temperatuur van 15 graden heerst om de kaarsen in optimale conditie te houden. Als je weet dat het maken van één bloemblaadje wel een half uur kon kosten, neemt de bewondering voor de kunstenaar alleen maar toe.

Na een heerlijke lunch was er een smokkeltocht per bus in en om het dorp. Er zijn daar zoveel grenzen, daar moet gewoon gesmokkeld worden. Na afloop was er nog wat vrij te besteden tijd in Baarle-Nassau. Om 17.30u waren we weer terug in Stramproy.

 

 

28 maart huldiging jubilarissen

Dit jaar vieren 13 leden hun jubileum bij ZijActief, waarvan maar liefst 2 dames al 70 jaar lid zijn! Riny opent deze avond met dit gedicht waarin iedereen wel iets herkent:

In iedere vrouw

In iedere vrouw zitten vele kleuren,

talenten, krachten, positiviteit.

Het is maar wie dat alles in je opmerkt

en je met inzicht aarzelend begeleidt.

 

In iedere vrouw zitten vele mogelijkheden.

Soms zijn er dagen vol verwondering,

is er alleen maar geestelijke winst en vreugde

en diepe harmonie binnen de kring

van vrouwen die jouw leven sterk beheersen

en met wie je in je hart verbonden bent.

 

In iedere vrouw liggen veel vakjes open

die wachten op ontdekking en groei.

Het is maar wie het aarzelend even aanraakt

en aanzet, in een lieve nieuwe bloei.

 

Om het allerbeste uit jezelf te halen

is er een ding dat alles overwint,

geloven in jezelf en… in de ander,

waardoor je elke dag opnieuw begint.  

Daarna worden de jubilarissen gehuldigd, Riny heeft voor iedereen een persoonlijke felicitatie en ze krijgen allemaal een mooi bloemstuk. Ondertussen genieten de 93 aanwezige dames van hun koffie of thee met heerlijke petit fours, zalige zoetigheden!

Na de huldigingen nemen De Carolientjes het podium over. Deze twee nonnen, genaamd zuster Constipatia en zuster Incontinentia, geven een hilarische show waarvan het publiek zichtbaar geniet. Niet alleen zijn de dames erg komisch, ze kunnen ook echt goed zingen.

In de pauze is het tijd voor een wijntje, biertje of wat fris met heerlijke hapjes die het Stramproyse restaurant Peking Garden verzorgd heeft. Daarna gaan De Carolientjes verder met het tweede deel van hun optreden en ook dit is erg leuk, de aanwezige dames amuseren zich kostelijk met de twee.

Na afloop kan iedereen de jubilarissen feliciteren. Het was een oergezellige avond!

 

Modeshow DPS 21 maart 

Op 21 maart gaan we naar DPS in Stramproy voor een modeshow. Vandaag begint de lente, dat is een goede reden om een nieuwe garderobe uit te zoeken!

Maar liefst 230 bezoekers, waaronder ook leden van onze zustervereniging LKV, zien de modellen over de catwalk flaneren. Onze modellen zijn leden en/of familieleden van ZijActiefleden, maar ze showen de kleding alsof ze het elke dag doen. Er werken dit jaar verschillende Roojer ondernemers mee aan de modeshow, behalve kleding van DPS, is er ook sportkleding te zien van Palmen Sport. Kapsalon Sniekers zorgt voor de kapsels van de modellen. Drogisterij DA is aanwezig, daar kun je je cholesterol laten meten en Jumbo Stramproy, Keurslager Erwin Roefs en Echte Bakker Snijders zorgen voor drankjes en hapjes. Florist René Vorselen heeft gezorgd voor de aankleding van de zaak met prachtige bloemstukken. Thieu Nielissen zorgt voor de foto’s en Jo Geelen verzorgt de muziek.

  

               

               

Er worden 3 rondes kleding geshowd, Riëtte is speaking lady en vertelt de aanwezigen wat de modellen aanhebben. Tussen de rondes kunnen de bezoekers het assortiment van DPS bekijken, de stand van DA bezoeken en heerlijk gebak van de bakker proeven met een kop koffie of thee. Later op de avond komt Keurslager Roefs met heerlijke hapjes en biedt Jumbo verschillende drankjes aan.

 

  

  

   

   

Na afloop staan de deelnemende ondernemers klaar met voor iedereen een goodiebag, daarin gratis producten uit verschillende winkels. Ook zit er een waardebonnenboekje bij waarin alle deelnemende ondernemers korting aanbieden op hun producten.

Het is een geweldige avond geworden, mooi om te zien hoe Roojer ondernemers samenwerken met ZijActief en zo een vakkundige modeshow neerzetten.

 

Hypnose is cool 12 maart 2019

Vandaag komt hypnosetherapeut Annemie Derix uitleggen wat hypnotherapie is. Bijna 60 leden luisteren naar het interessante verhaal van Annemie. Ze legt uit hoe ze van schoonheidsspecialiste uiteindelijk hypnotherapeute is geworden. De letterlijke vertaling van hypnose is slaap; als je slaapt ben je je niet bewust van jezelf of je omgeving, maar ‘onder hypnose’ zijn is totaal anders dan slapen. En toch heeft hypnose alles te maken met het onbewuste in onszelf. Annemie legt uit hoe het werkt.

Ze vertelt ook dat ze cliënten helpt met veel verschillende aandoeningen of wensen. Zo komen er bij haar mensen met faalangst en onzekerheid, allergieën, angsten en fobieën, mensen die willen afvallen of willen stoppen met roken. Het kan allemaal behandeld worden met hypnotherapie.

Nadat Annemie ruim de tijd neemt om vragen uit het publiek te beantwoorden, wordt de avond afgesloten. We hebben weer een hoop bijgeleerd!

 

Jaarvergadering 28 februari 2019 

Op deze laatste februari-dag is de jaarvergadering van onze vereniging. Er zijn 104 leden aanwezig. Voorzitter Riny Volleberg opent de vergadering waarna het zakelijke gedeelte van deze avond begint.

Mieke Peeters leest het secretarieel jaarverslag voor. Truus op ’t Root laat hierbij foto’s zien die het afgelopen jaar gemaakt zijn tijdens de verschillende activiteiten. Penningmeester Bertha Verhaag leest het financiële jaarverslag voor. Er is ook een bestuursverkiezing. Aftredend en niet herkiesbaar zijn Thea van Helmond en Truus op ’t Root. Mieke Peeters-Kuppens is aftredend en wel herkiesbaar. Het bestuur stelt Riëtte Verboom en Marian Keijers voor als nieuwe kandidaten. Beide dames worden gekozen, evenals Mieke Peeters. Daarmee is het bestuur met 7 leden compleet.

Net voor de pauze komt er een delegatie van Koninklijke Visio uit Stramproy kort uitleggen wie ze zijn en wat ze doen. De collecte die in de pauze gehouden wordt, is geheel bestemd voor de bewoners van Visio in Stramproy. Deze collecte levert uiteindelijk het mooie bedrag van €295,- op.

Daarna geven beide volksdansgroepen ieder een voorstelling, allebei de dansen zijn erg mooi om te zien!

De avond wordt afgesloten met een hilarische versie van The Voice of Rooj. De culturele werkgroep heeft hiermee weer een prachtige show neergezet. Kortom: het was een gezellige goed bezochte avond waar de aanwezigen weer van genoten hebben.

                

 

Donderdag 14-02-2019 Valentijnsavond

Dinsdag 22-01-2019 Europarlimentarier Jeroen Lenaers

 

2019

Donderdag 20-12-2018 Kerstviering

Gezellig en heerlijk warm om te vieren is de sfeervolle kerstviering van ZijActief Stramproy, met ruim 90 leden sluiten we ons verenigingsjaar 2018 gezamenlijk af. Tijdens deze avond worden er zeer mooie nummers in de kerstsfeer gezongen door zangers Marie Christien. Het thema van deze avond is Buiten Koud en  Binnen Warm Wit!
De kerstcollecte wordt dit jaar gehouden voor Matchis. Dit is het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. Voor sommige patiënten is stamceltransplantatie de enige kans op overleven. Het is vaak lastig om een goede match te vinden waarbij de stamcellen van de donor en patiënt voldoende overeenkomen. Daarnaast kost het veel geld om nieuwe donoren te werven, te registreren en te typeren. Noud komt hierover vertellen, hij heeft van heel dichtbij de noodzaak van stamceltransplantatie meegemaakt. Onder genot van iets lekkers bij de koffie en een hapje en een drankje was het echt genieten.


 

Donderdag 29-11-2018 Sinterklaasavond.

Sinterklaas kienen altijd weer een avond waar de leden graag voor komen.  93 leden zitten om klokslag half acht klaar met hun kienkaart, fiches, koffie/thee met speculaas en snoepgoed. Vier knechten van de Sint komen ons vermaken. De pieten zorgen er voor dat alles perfect verloopt. Dit jaar een nieuw Pietje erbij,  die hier en daar een foutje maakt of blundertje begaat wat de kienende dames vooral op de lachspieren werkt.  Alle cadeautjes zijn ingepakt en zo is het extra spannend voor de kieners, vol verwachting klopt hun hart. De Pieten doen hun werk geweldig goed. Ze lopen door de zaal en kijken of er opgelet wordt en delen rijkelijk  strooigoed uit. Zeer kundige Pieten verzorgen het kienspel en helpen met uitpakken van de cadeaus. In de pauze wordt een drankje genuttigd en  worden lootjes verkocht, deze loterij vergroot de kans om met een cadeau huiswaarts te keren.  De sfeer is gezellig en het is weer een spannend en heerlijk avondje samen zijn.Donderdag 08-11-2018 Toekomstgericht wonen.

Deze zeer informatieve avond over toekomstgericht wonen wordt door 50 leden bezocht.
Corry Franssen, seniorkeuradviseur,  vertelt enthousiast over het bouwen of verbouwen van een levensloopbestendige woning. Zij informeert ons over hoe we zolang mogelijk comfortabel en met plezier kunnen wonen als we ouder worden en als er beperkingen komen.  Met haar presentatie volgen we een route door een toekomstgerichte woning. Ze gebruikt voorbeelden uit haar eigen familie en vertelt leuke anekdotes.
De route begint bij de oprit en zo doorlopen we alle vertrekken van een woning. We krijgen nuttige adviezen en praktische tips.  Ook als je niet gaat verbouwen of bouwen, veel tips kun je ook nu al toepassen. Bijvoorbeeld bij de aanschaf of vervanging van keukenapparatuur, aanpassing van de badkamer of een nieuw lichtplan in huis. Veel nuttige tips die iedereen kan toepassen om zich zo veilig mogelijk in en om huis te verplaatsen. Leuk hoe zij vakkundig een zo duidelijk mogelijk beeld geeft wat voor nu en straks belangrijk is. Het was een zeer informatieve avond en iedereen heeft er iets van opgestoken of kan er iets mee in zijn eigen situatie. Donderdag 18-10-2018 Avondje Theater.

Een complete avond uit in het gezelligste theater van Stramproy staat op het programma voor onze leden.  De avond wordt verzorgd door onze eigen Culturele groep. Maanden van voorbereiding zijn er aan vooraf gegaan.  Veel leden (110) hebben een entreekaartje besteld voor deze veelbelovende avond. Het resultaat mag er dan ook zijn, een show met sketches, gedichten en liedjes van Toon Hermans, Andre van Duin, Gorrie van Gorp, Saskia en Serge en Frans Halsema.  De gedichten en verhaaltjes van Toon Hermans worden geweldig neergezet. De zaal ligt in een deuk tijdens de sketches en toneelstukjes. Er wordt veel gelachen maar ook een traan gelaten bij zeer mooie en treffende gedichten van Toon Hermans. De liedjes worden geweldig goed geplaybackt. Een fantastische avond verzorgd door leden van Culturele groep van ZijActief Stramproy. Chapeau voor jullie optreden, we zijn trots op jullie. We hebben allemaal genoten van een wervelende show. 

 

Dinsdag 09-10-2018 Project Vluchtelingenmaatje

Dinsdagavond zijn er bijna 50 vrouwen die komen luisteren naar uitleg over het Project Vluchtelingenmaatje. Riëtte Verboom en Marian Keijers van dat Project vertellen over hoe een asielprocedure in elkaar zit en over het vrijwilligerswerk dat ze doen in Stramproy met vluchtelingen die in ons dorp wonen. De vrijwilligers bezoeken de vluchtelingen regelmatig om ze te helpen bij alle voorkomende vragen en onduidelijkheden. Riëtte vertelt waarom een v