Foto's

13 januari 2016 Jaarvergadering

De voorzitster Marjo Muytjens opende de vergadering en las een gedicht voor, waarna door Marij Ackermans het Onze Vader en een Weesgegroet werden gebeden.
Het financieel jaarverslag werd door de penningmeester Yvonne Prickaerts voorgelezen en door de kascommissie alsmede door de voltallige vergadering goedgekeurd.

   

Hermien Sleijpen, secretaris, las het secretarieel jaarverslag 2015 voor. Hierna werd mevr. A. Biermans-Crutzen, daar zij afwezig was tijdens de kerstviering, gehuldigd met haar 25 jarig lidmaatschap en ontving een enveloppe en een boeket bloemen.

   

Hierna volgde een korte pauze waarin de leden werden getrakteerd op koffie en vlaai.

   

Vervolgens bedankte Marjo de postbezorgers met een kleine attentie.
 
   

Verkiezingen: Marij Ackermans, bestuurslid en Irene Coninx, 2e secretaris, waren aftredend en zij stelden zich weer herkiesbaar voor drie jaar. Zij werden bij acclamatie door middel van hand opsteken herkozen. Tonia Peeters, webmaster en correspondente voor Markant, Kontaktblad en Kamer van Koophandel, nam afscheid en werd voor haar werkzaamheden bedankt met een enveloppe en een bloemetje.

   

Troubadour Sjeng Fransse zorgde voor ontspanning. Zijn 75 minuten optreden bestond uit liedjes zingen en het voordragen van gedichtjes, limericks en zinspelingen. Het was een zeer geslaagde avond. Marjo bedankte alle aanwezigen en wenste ieder goed thuis.

   

15 december 2015 Kerstviering

   

Mooi versierde zaal
   

   

De jubilarissen van links naar rechts: mevr. L. Peerboom-Duysers, 25 jaar lid; mevr. G. Vrusch-Sijstermans, 40 jaar lid; mevr. J. Brouwers-Drummen, 40 jaar lid; mevr. F. Budé, 25 jaar lid; mevr. T. Brouwers-Knops, 50 jaar lid.

   

   

Optreden van de cabaretgroep de "Laatbleujers"
   

28 oktober 2015 Avond over mosterd

Mevr. Hannie Welkenhuizen uit Landgraaf, demonstratrice op beurzen, vertelde op een boeiende manier leuke verhalen over hoe het was gekomen dat ze zelf mosterd ging maken. Ook gaf ze tips over wat je zoal met mosterd kunt doen en welke mosterd het beste smaakt bij een gerecht.

De leden kregen mosterdsoep geserveerd die Hannie had meegebracht en ze konden vervolgens diverse soorten mosterd en mosterdsauzen proeven zoals honing-tijmmosterd, appelstroopmosterd, duvelkesmosterd, kaasmosterd enz. Aansluitend kon men potjes mosterd en mosterdsauzen kopen.
Het was een gezellige avond en allen gingen tevreden naar huis.

   

   

7 oktober 2015 "Genieten van het leven" door Remedica

Remedica is een landelijk georiënteerd communicatiebureau gericht op gezondheid en leefstijl.

Mevrouw Vierhout die namens Remedica een presentatie gaf over "Genieten van het leven" ofwel "Langer vitaal blijven", praatte de uurtjes vlot aan elkaar. Onderwerpen die ter sprake kwamen, waren incontinentie, voeding en cholesterol, osteoporose, artrose en huidverzorging. Tussentijds werd een enquêteformulier ingevuld, een quiz gehouden en een filmpje bekeken over een bepaald onderwerp. Ook het gebruik van Becel pro-activ, extra calcium inname, vitamine D en L'Oréal gezichtscrème werden uitgelicht en we kregen praktische tips en wetenswaardigheden aangereikt.

Om te genieten van het leven is een goede persoonlijke verzorging en gezonde voeding heel belangrijk. Vooral veel beweging heeft grote invloed op iemands gezondheid. Ga wandelen, fietsen en neem de trap in plaats van de lift.

Aan het eind van de avond kreeg ieder een tas met informatiemateriaal mee naar huis.

   

23 september 2015 Excursie naar MergelRijk

Nadat we ons bij de grot aan de Daalhemerweg in Valkenburg hadden verzameld, daalden we met een gids de trap af naar de ingang van MergelRijk. Ondertussen vertelde hij over de geschiedenis van de mijnbouw die een belangrijke rol heeft gespeeld in de regio.

Via een uitgezette route kon ieder in eigen tempo dit sfeervol verlichte gangenstelsel met behulp van informatieborden, filmpjes en tekeningen ontdekken. We zagen o.a. prachtige zandsculpturen, kunstwerken van mergel, een ondergrondse schuilkapel, kasteel van Valkenburg en als hoogtepunt De Nachtwacht van Rembrandt levensgroot van mergel.

Ook was er gelegenheid om zelf mergel te bewerken in het Grottenatelier.

Na afloop werd er in de brasserie in de grot, onder het genot van een kop koffie, nog naverteld over deze ondergrondse ontdekkingstocht door het erfgoed van Zuid-Limburg.

   

   

   

   

2 september 2015 Presentatie over mode en accessoires door Daniëlle Kools

   

   

   

17 juni 2015 High Tea in de Geulhemermolen

     

29 april 2015 Uitstapje naar Nederweert/Roermond

Het jaarlijks uitstapje ging deze keer naar Eynderhoof, Limburgs Openluchtmuseum in Nederweert-Eind dat dit jaar 25 jaar bestaat.

We vertrokken om 08.30 uur vanaf de markt te Berg en Terblijt naar Eynderhoof waar we om 10.00 uur werden verwacht. Hier werden we ontvangen met koffie/thee en versgebakken vlaai waarna we een rondleiding over het museumterrein kregen. Het museum wordt onderhouden, bemand en beheerd door ca 350 vrijwilligers. Eynderhoof heeft als doel het leven in de peelregio rond 1900 te tonen.

Het museum omvat historische gebouwen die uit de omgeving afkomstig zijn en steen voor steen weer zijn opgebouwd. De zagerij werd geplaatst in 1990, de museumschuur in 1992, de smederij in 1994 en het bakhuis in 1995. Hier wordt brood, gebak en knapkoek gebakken in een met takkenbossen gestookte bakoven.In de stroopstokerij wordt op ambachtelijke wijze stroop gemaakt van fruit (appelen en/of peren) en bieten. Ook zijn er werkplaatsen gebouwd voor mandenvlechters, schoenmakers en pottenbakkers.

Om 12.45 uur vertrokken we naar het centrum van Roermond waar we tot 17.00 uur in de gelegenheid waren om de stad te verkennen of te winkelen. Omstreeks 17.00 uur reden we naar 't Vöske in Berg en Terblijt voor een drie gangen diner.

   

   

   

   

   

   

11 maart 2015 Chocolaterie-avond

De heer Paul Soumang van Choman Chocolaterie-ijssalon demonstreerde ons hoe diverse chocoladeproducten handmatig worden vervaardigd. Maar allereerst vertelde hij hoe cacao groeit en hoe chocolade gemaakt wordt.

Het belangrijkste bestanddeel van chocolade is cacao dat van de cacaoboom komt. Deze boom kan wel 12 tot 15 m hoog worden en groeit in landen met een tropisch klimaat, zoals Ghana en de Ivoorkust.
De rijpe vruchten worden geplukt en de zaden (de bonen) met het vruchtvlees eruit gehaald. De bonen in het vruchtvlees worden tussen bananenbladeren gelegd en door de broei valt het vruchtvlees van de bonen af. Na 14 dagen heeft de boon haar karakteristieke aroma ontwikkeld en zijn de blanke boontjes bruin geworden. Na drogen worden ze zeer fijn gemalen en tot een dikke vloeistof, de cacaomassa, verwerkt. Deze massa is de basisgrondstof voor alle chocoladeproducten en wordt door middel van 'persen' gescheiden in cacaoboter en vaste cacao. Deze vaste cacao wordt tot poeder gemalen en gezeefd.

Om pure chocolade te maken wordt er in een grote ketel extra cacaoboter en suiker bij de cacaomassa gedaan, als je hier melkpoeder aan toevoegt, ontstaat er melkchocolade. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker, vanille en melkpoeder.

De chocolatier had de chocolade al op een temperatuur van ongeveer 30 graden verwarmd en op de roestvrijstalen tafel lagen diverse mallen. Hij demonstreerde hoe hij een chocolade paashaas ging maken. Met behulp van een hete plaat werden de twee helften samengesmolten. Ook demonstreerde hij hoe een chocolade mandje met bloemen en hoe rozen en blaadjes van marsepein worden gemaakt.

Zelf maakte ieder een paasei door het inpakken van paaseitjes en deze te plakken rondom een ei op een chocolade bodem.
Na afloop was er nog gelegenheid om paashazen en paaseitjes in diverse smaken en maten te kopen.

   

   

   

   

11 februari 2015 "De Moorblumkes"

Deze avond was er een optreden van het Veldense trio "De Moorblumkes", regionaal bekend van hun voorstellingen met sketches en zelfgeschreven liedjes over vroeger en nu.
Op een speelse manier vertelden en zongen ze over het leven hoe het er vroeger in menig huishouden toeging en het contrast met de huidige moderne tijd. Iedereen kon zich er wel een voorstelling bij maken.
Het was een zeer geslaagde avond waarbij de aanwezigen vaak in een deuk lagen van het lachen.

   

14 januari 2015 Jaarvergadering

De voorzitter, Marjo Muijtjens, opende de vergadering en wenste allen een gelukkig en gezond Nieuwjaar. Vervolgens gaf ze uitleg over de activiteiten van dit jaar, waarna pastoor Burger de gebedsdienst verzorgde met het verhaal van "De vrouw bij de put". Hierna werd er koffie met vlaai geserveerd.

Het financieel jaarverslag werd door Yvonne Prickaerts, penningmeester, voorgelezen, welke door de kascommissie en de voltallige vergadering werd goedgekeurd. Hermien Sleijpen, secretaris, las het jaarverslag voor.

Verkiezingen: Phil Stoffels stelde zich opnieuw beschikbaar en werd bij acclamatie herkozen.

Het amusement werd verzorgd door de zanger Nico Zwackhalen. Zijn repertoire bestond uit Engels- en Nederlandstalige liedjes zoals "Georgia on my mind" , "Aan de Amsterdamse grachten" en "Tulpen uit Amsterdam". Iedereen heeft er van genoten en veel gelachen.