Interactief aan de slag

Blogs
maandag 21 november 2022

Kighare, is een parochie in de bergen met nauwelijks openbaar vervoer. Daarom heeft de parochieraad en de priester besloten om hun grote (parochie)landcruiser (Jeep) ter beschikking te stellen en zo de deelnemers naar het dorp te brengen waar die dag de  workshop is.

Andere deelnemers komen met een daladala (mini busjes), bodaboda (brommer-taxi) of te voet. Het is voor iedereen echt een uitje. Ze hebben allemaal hun beste kleren aan en zijn verwachtingsvol. Ze vinden het leuk om deelnemers uit andere parochies te ontmoeten en te horen hoe het er in hun parochie aan toe gaat, of hoe zij tegen de huidige ontwikkelingen in Tanzania aankijken.

Omdat de meesten elkaar niet kennen beginnen we met een interactief kennismakingspel. Ze vertellen elkaar wie ze zijn: naam, gezinssituatie en wat ze doen zowel in de parochie als in het leven.

De ochtend staat in het teken van luisteren. We laten enkele deelnemers kleine dialoogjes spelen. Mensen hier hebben al vroeg geleerd om iets voor te dragen. En dat blijkt ook nu. Ze pikken snel op waar het in hun dialoog om moet gaan en maken er vervolgens een kleine show van tot grote hilariteit van de toeschouwers.

Vervolgens krijgen ze de opdracht om in groepjes over het steeds maar duurder wordende leven in Tanzania te praten. Ook hier stijgen de prijzen dagelijks. De spelregel is dat als je aan het woord bent sla je een bolletje garen enkele keren om je pen. Neemt iemand anders het woord over dan gaat het bolletje naar die persoon enz. Op deze wijze weef je een web dat laat zien wie veel aan het woord is geweest en wie minder. In de uitwisseling gaat het vooral over hoe we de mensen die niet zo snel het woord nemen beter bij een gesprek kunnen betrekken.

Na een eenvoudige warme maaltijd gaan we ’s middags verder met de ideeën die ze hebben bij ontwikkeling. Elk groepje krijgt 30 afbeeldingen en mag er één uitkiezen dat voor hem/haar hét voorbeeld van ontwikkeling is. In hun groepje wisselen ze uit waarom juist die ontwikkeling zo belangrijk is.

Hartelijke groeten, Marielle

Same, 15 November 2022

Foto's Mariëlle

Agenda

Er zijn geen agenda items voor deze afdeling

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!